Czas na owoce
Na coś pysznego wystarczy 🙂
Gorzej z moimi umiejętnościami przedstawiania przepisów… Od tego są fachowcy w blogosferze, Dziewczyny znam osobiście i polecam do nich zaglądać.
Mam tu na myśli Małgosię z bloga DAYLICOOKING i Beatkę z bloga KRUCHE BABECZKI
No dobrze, to zaczynam…
Składniki :
Przygotowanie :
Delikatnie mieszamy i na końcu wlewamy roztopione, lekko schłodzone masło oraz śmietanę.
Piszę o maśle, ponieważ od kilku lat unikam margaryn, tłuszcze trans są niebezpieczne dla zdrowia, różnica w cenie natomiast, znikoma w tym przypadku.
Całość wylewamy do prostokątnej, standardowej blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Papier do pieczenia to idealne rozwiązanie bo ne wymaga natłuszczania formy, wysypywania bułką tartą i inych zabiegów.
Nadszedł czas na owoce.
Dodajemy co mamy i ile mamy (oczywiście bez przesady) Ciasto udźwignie dużo 🙂
Ja dodałam ok. 50 dkg. Można dodać więcej i lekko je powciskać do środka. Kiedy piekę to ciasto z jabłkami, to kroję je na ćwiartki i dodaję tyle, aż wystają na powierzchnię.
Tak wygląda przed włożeniem do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180’C przez ok. 35-40 minut.
Powodzenia i smacznego
Kasiu jak pięknie wyrośnięte to ciacho :-). Pyszności moja droga i nawet talerzyk masz taki jak ja he 🙂
Talerzyk wiekowy… może kiedyś sobie wymaluję jakiś 🙂
Ciacho zawsze się udaje, dlatego je polecam.
Kasiu mam ten przepis, jak Ci ładnie wyrósł. Tylko jeść przy takiej pochmurnej pogodzie.
hm…to może i ja spróbuje:)
Mniam, mniam:)
Achhh znam to ciasto 🙂 moja mama często je robi, jest przeeepyszne! 🙂 wersja z truskawkami to faworyt w mojej rodzinie, choć z dodatkiem jabłek również cieszy się powodzeniem 🙂 nigdy nie miałam zapału i talentu do wypieków, ale przyznam szczerze, że od pewnego czasu mam ochotę spróbować zrobić to ciasto sama, i chyba tym postem wspomogłaś trochę moje raczkujące chęci 😉
Ja lubię takie ciasta wtedy, kiedy są prosto z piekarnika. Inaczej są dla mnie za suche, wolę jakieś przekładane 😉
Madziu, ja mam tak samo ja Ty 🙂 Tylko akurat to ciasto jest wyjątkowo wilgotne za sprawą masła i owoców. Dlatego je polecam jako coś na szybko 🙂
Jak upieczesz to wrzuć u siebie 🙂 Niech idzie dalej.
Iza, na szybko i bez roboty 🙂
Oj, takie ciacho to nie lada pokusa ;-)) Proste i pyszne – super! Wyrosło Ci pięknie 🙂