Coś pysznego czyli… ciasto z owocami, które zawsze się udaje :)

Czas na owoce

W tym roku nie ma wielkiego urodzaju w ogrodzie, trochę za mało tego na przetwory…
Czereśnią skutecznie zajęły się szpaki, więc dla nas zostało tylko po kilka garści tych nie opryskiwanych owoców.
Owocują równocześnie maliny, porzeczka, agrest, wiśnie… i trochę rabarbaru.
Na coś pysznego wystarczy 🙂
Podrzucę Wam dziś świetny przepis, który kiedyś dostałam od Ewy.
Przepis prosty w wykonaniu, niezawodny i do wykorzystania z każdymi owocami.
Nie ma osoby, która sobie nie poradzi z tym ciastem 🙂

Gorzej z moimi umiejętnościami przedstawiania przepisów… Od tego są fachowcy w blogosferze, Dziewczyny znam osobiście i polecam do nich zaglądać.
Mam tu na myśli Małgosię z bloga DAYLICOOKING i Beatkę z bloga KRUCHE BABECZKI

No dobrze, to zaczynam…

 Składniki :

5 jaj
1 i 1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
kostka masła
3 łyżki śmietany
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce

Przygotowanie :

Oddzielamy starannie żółtka od białek, 
Białka ubijamy mikserem, dodając w trakcie ubijania, małymi porcjami cukier, do uzyskania błyszczącej, gęstej, perłowej piany.
Ja wykorzystałam do tego celu swój Thermomix, ponieważ mikser jest w opłakanym stanie i czas zakupić nowy…

Po ubiciu piany dorzucamy żółtka i cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy porcjami mąkę i proszek do pieczenia.

Delikatnie mieszamy i  na końcu wlewamy roztopione, lekko schłodzone masło oraz śmietanę.
Piszę o maśle, ponieważ od kilku lat unikam margaryn, tłuszcze trans są niebezpieczne dla zdrowia, różnica w cenie natomiast, znikoma w tym przypadku.
Całość wylewamy do prostokątnej, standardowej blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Papier do pieczenia to idealne rozwiązanie bo ne wymaga natłuszczania formy, wysypywania bułką tartą i inych zabiegów.

Nadszedł czas na owoce.
Dodajemy co mamy i ile mamy (oczywiście bez przesady) Ciasto udźwignie dużo 🙂
Ja dodałam ok. 50 dkg. Można dodać więcej i lekko je powciskać do środka. Kiedy piekę to ciasto z jabłkami, to kroję je na ćwiartki i dodaję tyle, aż wystają na powierzchnię.

 Tak wygląda przed włożeniem do nagrzanego piekarnika.

                  
Pieczemy w temperaturze 180’C przez ok. 35-40 minut.

Po upieczeniu nie musimy czekać długo 🙂 Można się na nie rzucać zaraz po wyjęciu z piekarnika 🙂

                                                             Powodzenia i smacznego 

0 thoughts on “Coś pysznego czyli… ciasto z owocami, które zawsze się udaje :)”

  1. Achhh znam to ciasto 🙂 moja mama często je robi, jest przeeepyszne! 🙂 wersja z truskawkami to faworyt w mojej rodzinie, choć z dodatkiem jabłek również cieszy się powodzeniem 🙂 nigdy nie miałam zapału i talentu do wypieków, ale przyznam szczerze, że od pewnego czasu mam ochotę spróbować zrobić to ciasto sama, i chyba tym postem wspomogłaś trochę moje raczkujące chęci 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top